Hoe werkt Pinterest. Ontdek hoe Pinterest werkt. Inloggen, borden maken, pins maken en meer

Hoe werkt Pinterest en wat is het?

Pinterest is het best te omschrijven als een online visuele zoekmachine. Als een grote catalogus vol met inspirerende afbeeldingen. Deze afbeeldingen kun je als gebruiker opslaan in borden. Hierin verzamel je de beste, leukste en meest inspirerende pins.

Wie maken die pins? En hoe komen ze op Pinterest?

Manier 1: Als gebruiker van Pinterest kan jij afbeeldingen die jij op websites ziet pinnen op jouw eigen Pinterest-account.

Manier 2: Merken en bedrijven zetten pins op Pinterest om de gebruiker te inspireren. Jij kan deze pins vervolgens opslaan op jouw account.

Dus hoe werkt Pinterest?
Denk aan het ouderwetse prikbord waar je met pinnetjes jouw favoriete plaatjes uit tijdschriften op vastpinde. Of je ging met lijm en een schaar in de weer om jouw leukste ideeën uit te knippen en op een moodboard te plakken.

Pinterest is de digitale variant van een prikbord.

Pinterest: Een online zoekmachine of social media

Pinterest ziet zichzelf niet als social media maar echt als online zoekmachine. Je kan wel reageren op berichten maar er is veel minder interactie dan op social media zoals op Facebook en Instagram. Daarnaast is het zoeken naar de leukste en meest inspirerende pins echt het belangrijkste onderdeel geworden.

Heb jij een bedrijf? Klik hier om meteen naar Pinterest zakelijk gebruiken te gaan.

Pinterest zakelijk gebruiken als online zoekmachine

Het ontstaan van Pinterest

Pinterest is zo’n 10 jaar geleden bedacht door Ben Silberman en hij wilde graag één plek waarop inspirerende afbeeldingen van websites op het internet verzameld konden worden. Een plek waar je jouw ideeën kon delen met anderen maar ook voor jezelf kan houden op moodboards. In het begin werd het vooral door vrouwen gebruikt en stond het vooral in het teken van crafts, diy, haak- en breipatronen en dat soort dingen. Dat is inmiddels echt veranderd.

Een Pinterest privé account aanmaken

Als gebruiker maak je op Pinterest een account aan. Je vult je gegevens in en kiest een aantal interesses. Op basis van deze interesses worden er verschillende pins aan jou getoond. Deze sla je vervolgens op door op “bewaren” te klikken. Je krijgt dan de optie om een bord te kiezen. Heb je nog geen borden aangemaakt dan moet je dat als eerst doen.

Wat is een Pinterest bord?

Een bord op Pinterest werkt als een map waarin je alle pins bewaart. Een Pinterest bord maak je aan door op het plusje te klikken bij borden. Of wanneer je een pin wilt bewaren kies je voor de optie “bord aanmaken”. Je geeft dit bord vervolgens een naam.

Kies een naam die weergeeft waar dat bord over gaat. Ben je op zoek naar inspiratie voor bijvoorbeeld je nieuwe huis dan kun je verschillende borden aanmaken over een bijpassend thema.

Bijvoorbeeld:

 • Keuken ideeën
 • Woonkamer inspiratie
 • Badkamer
 • Inrichting kinderkamer
 • Droomhuis
 • Kerst decoratie
 • Werkplek thuis
 • Trouwen

Pinterest borden en hoe maak je ze

Dit doe je voor ieder willekeurig onderwerp. Van reizen tot kinderkamers, van beauty tot mooie en inspirerende quotes. In dit bord verzamel je vervolgens de leukste en best passende pins.

Wat zijn pins op Pinterest

Als je als gebruiker borden hebt aangemaakt ga je ze vullen met pins. Pins zijn de afbeeldingen die je ziet op Pinterest. Bedrijven maken pins om hun producten en/of diensten onder de aandacht te brengen. Bloggers delen bijvoorbeeld hun beste DIY ideeën en andere inspirerende blogs door er een pin van te maken en die te plaatsen op Pinterest. Ook kun je als gebruiker vanaf willekeurige websites afbeeldingen pinnen. De meeste pins hebben een url waarmee je naar een website verwezen wordt.

Kan je Pinterest zonder account gebruiken?

Je kunt Pinterest niet zonder account gebruiken. Zodra je op Pinterest terechtkomt via een link dan kan je een soort preview zien maar vervolgens krijg je een scherm te zien waarin gevraagd wordt om in te loggen.

Je kunt Pinterest dus niet gebruiken zonder in te loggen. Dat is niet anders dan bij andere kanalen. Ook op Facebook, Instagram en LinkedIn kan je alleen content bekijken als je ingelogd bent.

Wat kost Pinterest?

Pinterest kost je als gebruiker niks. Of je het nu als bedrijf gebruikt of als privé gebruiker, het is geheel kosteloos. Kleine note: voor bedrijven is er sinds april 2019 de mogelijkheid om te adverteren, daar zijn uiteraard wel kosten aan verbonden. Als bedrijf kun je ervoor kiezen dit te doen. Maar ook gratis is er heel veel mogelijk.

Is Pinterest altijd gratis?

Ja, Pinterest is dus helemaal gratis. Je registreert je op pinterest.com maakt een account aan. Je geeft je interesses op, maakt borden aan en dan kun je alle inspirerende ideeën, tips en mooie afbeeldingen opslaan. Ook voor bedrijven is Pinterest gratis. Door het zakelijk te gebruiken kun je gratis jouw content delen en hiermee gebruikers inspireren. Alleen het adverteren kost geld.

Hoe werkt Pinterest als privégebruiker?

Als privégebruiker wordt Pinterest het meest gebruikt als inspiratiebron. Een plek om ideeën op te doen voor de toekomst. Voor allerlei dingen die je nog wilt gaan doen, gaan proberen of gaan kopen. Mensen gebruiken het bijvoorbeeld om:

 • hun bruiloft te plannen
 • een droomhuis in te richten
 • de lekkerste en gezondste recepten te vinden
 • zich voor te bereiden op de komst van een baby
 • een mooie reis uit te stippelen
 • trends te zoeken op het gebied van wonen en beauty
 • inspiratie op te doen voor DIY-projecten
 • knutselideeën op te doen
 • de mooiste quotes te ontdekken

Maar deze lijst is oneindig! Je kunt bijna alles zoeken en vinden.

Waarom Pinterest gebruiken?

Zoals gezegd is het één grote bron van inspiratie. Door middel van de zoekbalk kun je je laten inspireren en ideeën op doen. Het fijne is dat je te zien krijgt waar je zelf naar zoekt. En ook de startpagina die je als eerst opent is op basis van jouw interesses.

Heb jij bij het aanmaken van je account aangegeven van design te houden en ben je geïnteresseerd in beauty? Dan vult Pinterest de startpagina (ook wel smartfeed genoemd) met pins die daarmee te maken hebben. Leuk is om merken, bloggers, bedrijven en anderen te gaan volgen. Op die manier krijg je ook pins te zien van jouw favorieten!

Pinterest zakelijk gebruiken blog hoe werkt Pinterest

Pinterest zakelijk gebruiken?

Heb jij een bedrijf en wil je meer verkeer naar je website, meer naamsbekendheid en hogere conversies? Pinterest zakelijk gebruiken is een super goede aanvulling op je bestaande marketingmix. Dit komt omdat de gebruikers bezig zijn met de toekomst. Ze zijn op zoek naar dingen om te doen, te proberen of te kopen.

Gebruikers zijn er om plannen te maken en zich te laten inspireren. Op Pinterest kan je daar als bedrijf slim op inspelen.

Hoe werkt Pinterest zakelijk?

Alles leuk en aardig maar hoe werkt Pinterest voor bedrijven? Wat kan je er allemaal mee en vooral waar moet je op letten?

Er zijn verschillende manieren om Pinterest zakelijk te gaan gebruiken. Dit is geheel afhankelijk van de branche waarin jouw bedrijf zich bevindt. Maar ook van je doelen.

Het kan jouw bedrijf zichtbaar maken in bijvoorbeeld de oriënterende fase van de gebruiker. Pinterest geeft aan dat meer dan 90% van de gebruikers op een koopintentie hebben. Maar ze zijn nog niet merkbewust bezig! Dit geeft voor marketeers mogelijkheden om te bouwen aan naamsbekendheid bij de gebruikers.

Customer journey, koopproces van mensen. Pinterest staat aan het begin van de fase wanneer mensne zich aan het orienteren zijn.

Bron: pinterest.com

Wie gebruikt Pinterest en wat is de doelgroep

De meeste gebruikers zijn tussen de 18 en 50 jaar. Wel is het aandeel vrouwen op Pinterest nog steeds groter dan mannen. Waar dat in de begin jaren 90-95% vrouw was, is dat echt verschoven. Het aandeel vrouw is nu ongeveer 65% volgens Pinterest wereldwijd en mannen 35%. Alhoewel de statistieken van de verschillende accounts die ik beheer nog steeds 80% vrouw laten zien.
Wel is steeds meer content te vinden gericht op mannen. In Nederland zijn er inmiddels ruim 4 miljoen gebruikers. Jouw doelgroep is dus zeker aanwezig!

Populaire onderwerpen op Pinterest

Bevindt jouw bedrijf zich in een van de volgende branches dan is de kans groot dat Pinterest een mooie aanvulling is!

 • Baby, kind, ouderschap en gezin
 • Trouwen en bruiloften
 • Interieur en wonen
 • DIY en knutselen
 • Beauty
 • Fashion
 • Eten en recepten
 • Gezondheid, fitness en sport
 • Reizen

Onderzoek laat zien dat bedrijven, bloggers en webshops in die categorieën het heel goed doen. Zij zijn echt succesvol met Pinterest marketing. Zij inspireren, geven tips, advies, laten zien hoe mooi hun producten in gebruik zijn en maken prachtige Pinterestproof afbeeldingen!

Pinterest account omzetten naar zakelijk account

Gebruik jij Pinterest privé en wil je dit account omzetten naar een zakelijk account dan kan dat. Wat zijn de voordelen van een zakelijk account?

– Je kunt je website claimen dat geeft extra mogelijkheden voor een betere vindbaarheid en zichtbaarheid
– Ook kun je statistieken bekijken, dat is voor je bedrijf heel belangrijk
– Je krijgt inzicht in je doelgroep, welke pins het goed doen en meer

Het omzetten van een privéaccount naar een zakelijk account is alleen zinvol als je borden hebt die aansluiten bij je bedrijf en je al een aanzienlijk bereik hebt. Is dat niet het geval laat je privé account voor je eigen pins en interesses en maak een nieuw zakelijk account aan voor jouw bedrijf.

Is een Pinterest account omzetten gratis

Het omzetten van een privéaccount naar een zakelijk account is helemaal gratis en heel makkelijk.

Zo doe je dat:

– Als je ingelogd bent kun je bij de instellingen in het rijtje de optie vinden om je account om te zetten naar een zakelijk account.
– Claim gelijk je website voor meer inzicht in je doelgroep, het aantal views per maand en bezoekers naar je website. Als je jouw website claimt worden je pins ook nog eens beter gewaardeerd.

Pinterest voor bedrijven

Zoals ik hierboven al beschreef bij het hebben van een zakelijk account zijn er veel mogelijkheden voor bedrijven. Verschillende bedrijven hebben al mooie resultaten behaald.

Dit kan organisch door middel van een goede strategie (onbetaald kost wel meer tijd) of betaald door het inzetten van advertenties. Adverteren is in Nederland pas sinds april 2019 mogelijk. Maar het geeft bedrijven een mooie extra manier aan zichtbaarheid.

Wil jij meteen beginnen met Pinterest voor jouw bedrijf?

Download mijn GRATIS checklist met daarin de belangrijkste eerste stappen.

Hoe werkt Pinterest voor jouw bedrijf?

Heb jij een bedrijf en wil jij meer zichtbaarheid door middel van Pinterest? Dat kan! Met een goed plan van aanpak en het gebruiken van de juiste strategie kan jij het verkeer naar je website een enorme boost geven. Ik gaf al aan dat in de bovenstaande branches Pinterest heel populair is.

Heb jij een bedrijf in een van deze categorieën dan zou ik je zeker aanraden Pinterest toe te voegen aan jouw marketingactiviteiten. Heb jij mooie afbeeldingen, inspirerende blogs, prachtige producten en heb je een website?

“Start met pinnen en trek meer verkeer naar je website”

Voorbeelden van pins:

Hoe maak je een goede pin

Pinterest voor webshops

Pinterest is een super goede aanvulling op je website. Het is namelijk dé mogelijkheid om jouw producten onder de aandacht te brengen. Iedere pin die je plaatst heeft een verwijzing naar jouw website en product. Super makkelijk voor mensen om door te klikken en over te gaan tot de aanschaf. Misschien bewaren mensen jouw pin eerst om na verloop van tijd over te gaan tot het kopen van het product. De eerste aanraking met jouw product is op Pinterest geweest!

Voorbeeld:

Stel je hebt een webshop met interieur items. Kies een mooie sfeerafbeelding van een product en voeg tekst en branding toe. Zoals hierboven bij de voorbeelden te zien is. Uiteraard geheel in de stijl van jouw bedrijf.

“Inspireer en zet aan tot actie”

Hiermee inspireer je de potentiële klant én kun je aanzetten tot actie. Deze klant bewaart deze pin op haar bord vol met ideeën voor haar nieuwe woonkamer. Na een paar weken is de tijd aangekomen om te kopen. Ze opent een bord en ziet jouw pin. Deze keer bewaard ze hem niet, maar ze klikt door naar jouw site. Nu zal ze sneller over gaan tot de aanschaf.

Extra tip rich pins gebruiken: Met het instellen van rich pins zit de klant bovendien al meer informatie over het desbetreffende product. Zoals prijs, omschrijving en beschikbaarheid.

Meer over de voordelen voor webshops? Klik hier

Pinterest voor bloggers

Bloggen en Pinterest zijn een match made in heaven! Dit omdat mensen graag geïnspireerd willen worden. Door middel van bloggen stimuleer je de know, like en trust factor. Mensen leren je kennen, ze gaan je berichten leuk vinden en hierdoor creëer je vertrouwen en dat is de basis voor een verkoop.

Voordelen van bloggen

 • De verschillende toepassingen
 • Uitleg geven over jouw diensten/producten
 • Denk ook aan blogs over jezelf, over jouw bedrijf, over de mensen achter de schermen, over het productieproces, tevreden klanten, leuke berichtjes van klanten en meer.

Voor bloggers zorgt Pinterest voor meer bezoekers en voor webshops met een blog geldt hetzelfde maar hierbij zijn mensen is staat om in een paar klikken ook nog eens een product te kopen.

Hoe werkt Pinterest als marketingtool?

Door met Pinterest marketing te starten kan je voor jouw bedrijf meer resultaat en succes boeken. Er zijn bedrijven waarbij Pinterest de grootste bron van verkeer is. Boven Instagram en Facebook. Zeker organisch gezien is het moeilijk om op Social media nog op te vallen. Met Pinterest is er organisch nog heel veel bereik mogelijk. Mits er gebruik gemaakt wordt van een goed strategisch plan.

Gebruik als marketingtool

Je kunt wel tot de conclusie komen dat Pinterest voor een hoop bedrijven echt van toegevoegde waarde is als marketingtool. Zeker gezien het feit er ook steeds meer mensen gebruik van maken. Daarnaast is het ook nog eens geen social media is maar een online zoekmachine. Wie als bedrijf goed gebruik weet te maken van Pinterest ziet een enorme boost aan bezoekers naar hun website, weet mensen te inspireren met prachtige beelden en weet de gebruiker te verwijzen naar goede content op hun website.

Pinterest als zoekmachine

Pinterest tips voor bedrijven

Hieronder volgen een paar tips voor de juiste start:

 1. Maak een zakelijk account aan en claim je website
 2. Heb je nog geen blog start daar dan mee
 3. Optimaliseer je account en instellingen
 4. Maak minimaal 15 borden aan die relevant zijn voor jouw bedrijf
 5. Gebruik zoekwoorden zodat mensen je borden en pins vinden
 6. Maak Pinterestproof beeldmateriaal – lees hier de tips hoe je dat doet!
 7. Verwijs mensen naar je website
 8. Zorg dat de gebruikerservaring goed is op de website. Dat men te zien krijgt wat men verwacht
 9. Wissel verschillende soorten pins af. Alleen beeld, beeld met tekst etc.
 10. Indien mogelijk schakel rich pins van in. Lees hier wat dat zijn en hoe je dat doet
 11. Pin dagelijks.
 12. Gebruik een planner.

Pinterest adverteren Nederland

Zoals gezegd was daar in april 2019 dan de mogelijkheid om te adverteren. Menig bedrijf mocht al eerder starten. Denk aan Karwei, Allerhande (AH), Nike, Ikea en nog een aantal. Zij doorliepen een proef-fase en vanaf begin april werd adverteren dan echt voor ieder bedrijf mogelijk.

Hoe werkt Pinterest adverteren

Ten eerste moet je een zakelijk account hebben en ten tweede moet je je website geclaimd hebben. Ook voeg je door middel van code een conversie tag toe. Daarna kan je starten met adverteren. De kosten zijn relatief laag zeker ten opzichte van Facebook.

Hoe je een advertentie op zet en meer informatie over het proces lees je hier

Pinterest voor ondernemers zoals jij

In welke branche je ook een onderneming hebt, Pinterest biedt veel mogelijkheden voor ondernemers. Mensen zijn altijd op zoek naar dingen om te doen, te kopen of te proberen.

Van recepten tot de inrichting van hun huis. Speel daar met jouw bedrijf op in.

Zo doe je dat:

 • Gebruik aantrekkelijk beeldmateriaal
 • Teksten die aanzetten tot actie
 • Verwijs naar goede content op de website

Bevindt jouw doelgroep zich op Pinterest, dan is dit een platform wat je niet mag laten liggen.

Wie ben ik?

Ik ben Arlette en ik help ondernemers zoals: Chickslovefood, Het Muizenhuis, NPOZappelin, Riviera Maison, ThePerfectwedding, MeditationMoments van Michael Pilarczyk en vele andere ondernemers aan meer resultaat en succes met Pinterest.

Wil jij een eerste stap zetten op Pinterest? Dan is de checklist iets voor jou.

Laat een reactie achter of stuur een mail als je nog een vraag hebt!

Pinterest marketing trends juni

De Pinterest marketing trends juni In Nederland blijft het weer altijd wisselvallig en in mei heb ik dan zo’n zin in continu lekkere warme dagen....

Pinterest marketing trends mei

Pinterest marketing trends mei De verschillen tussen de Pinterest marketing trends mei en die van april zijn niet heel erg groot, maar er zijn toch...

Pinterest voor webshops en ecommerce bedrijven

Pinterest voor webshops en ecommerce bedrijven Heb jij een webshop en ben jij benieuwd naar de mogelijkheden op Pinterest? Dan is dit artikel voor...

Pinterest voor bedrijven de 10 tips voor een kick-start

Pinterest voor bedrijven de 10 tips voor een kick-start Als bedrijf kan het gebruik van Pinterest een effectieve manier zijn om je merk te promoten...

Ideepins op Pinterest

Wat zijn ideepins op Pinterest Ideepins, ook wel verhaalpins genoemd, zijn vergelijkbaar met stories op Instagram. Je kan via je telefoon of via de...

Pinterest marketing trends april

Pinterest marketing trends april 2023 De lente begint steeds meer zijn intrede te doen en dat kan je ook zien op Pinterest. Mensen zoeken op...

Pinterest marketing trends februari

Pinterest marketing trends februari Update januari 2022. De groei op Pinterest zet door. In Nederland zijn er ruim 4 miljoen maandelijkse gebruikers...

Pinterest 2023 trends

Pinterest 2023 trends Pinterest voorspelt welke onderwerpen er komend jaar populair worden Ieder jaar komt Pinterest met een voorspelling over het...

Pinterest marketing trends januari

Pinterest marketing trends januari Jij wilt Pinterest als effectieve en vooral succesvolle marketingtool inzetten. Om dat te doen is het belangrijk...

Adverteren op Pinterest deze tips zijn onmisbaar

Adverteren op Pinterest Steeds meer bedrijven vinden hun weg naar Pinterest. Niet gek want Pinterest heeft in Nederland inmiddels ruim 4 miljoen...
Checklist Boost jouw business met Pinterest. Pinterest voor bedrijven de tips voor een kick-start.

Start met Pinterest

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en download de checklist

Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijving is gelukt! Check je email, ook je spam!!

Pin It on Pinterest

Share This