Waarom Pinterest voor jouw bedrijf interessant is. Inclusief inspirerende voorbeelden

Waarom Pinterest voor jouw bedrijf interessant is

Ontdek de leukste ideeën om jouw bedrijf zichtbaar te maken op Pinterest! Na het lezen van dit artikel weet je meteen waarom Pinterest voor jouw bedrijf interessant is.

Per branche en onderwerp heb ik allerlei ideeën en inspiratie op een rij gezet. Zodat jij een beter inzicht hebt in wat je kan verwachten van Pinterest en vooral hoe jij de gebruiker kennis laat maken met jouw bedrijf.

Pinterest voor verschillende bedrijven

De tips en ideeën die ik vandaag met je deel zijn geschikt voor allerlei soorten bedrijven en ondernemingen. Groot, klein, webshop of blogger, voor kennisondernemers en creatievelingen. Pinterest is voor verschillende bedrijven interessant.

Inspireer de gebruiker

Jij vraagt je misschien af hoe je Pinterest kan inzetten voor jouw bedrijf en ik help je met deze ideeën graag op weg.

Wat altijd geldt op Pinterest is dat je de gebruiker vooral moet inspireren. Een gebruiker op Pinterest zoekt naar dingen om te doen, te kopen en te proberen. Aan jou de taak om daar goed op in te spelen.

Hieronder volgen per branche, ideeën en tips voor jouw bedrijf op Pinterest

Meteen starten met Pinterest voor jouw bedrijf?
👉 Inschrijven en gratis checklist downloaden

Pinterest en reizen. De reisbranche en wat het voor jouw bedrijf kan doen

De categorie reizen op Pinterest

Ben jij blogger en schrijf je regelmatig artikelen over vakantiebestemmingen en tips over reizen naar binnen- en buitenland? Deel je kennis en inspireer met jouw toffe blogs. Maak Pinterest-proof afbeeldingen en verwijs hiermee naar jouw website.

Een account wat zich helemaal richt op reizen en vooral ook reizen met kinderen is bijvoorbeeld Takemeto

Helaas is reizen naar aanleiding van de pandemie anders geworden en zag deze branche een enorme dip. Inmiddels (2022) is er steeds meer mogelijk en zijn de zoekopdrachten rondom reizen weer toegenomen.

Vakantieparken, hotels en campings

Voor vakantieparken, hotels en campings is het een goed idee om te vertellen over de activiteiten in de buurt. Maak daar pins over en verwijs deze naar de goede landingspagina’s op jouw eigen site. Tijdens een periode waarin mensen plannen maken voor een vakantie is adverteren ook een goede mogelijkheid om jouw bedrijf extra onder de aandacht te brengen.

Eten en drinken op Pinterest. De foodbloggers doen het goed op Pinterest. Prachtig beeld en recepten erbij zijn een goede match

Eten en drinken blijft een mega populair onderwerp en zorgt bij vele foodbloggers voor een constante stroom aan verkeer.

Pinterest zorgt bij foodbloggers vaak voor het meeste verkeer en aantallen bezoekers per maand van alle socialmediakanalen. Meer dan Instagram en Facebook dat doen.

Er is veel concurrentie dus hoe onderscheid jij je van de rest? Je onderscheidt je vooral door het soort fotografie en de huisstijl die je toepast op de pins. En niet te vergeten door het gebruik van goede zoekwoorden.

Succesfactoren: consistentie is key. Volhouden, variatie in pins en regelmaat!

Verwijs naar je website voor de bereidingswijze en laat bij de pin zelf bijvoorbeeld de ingrediënten zien.

Accounts die het heel goed doen zijn onder andere Chickslovefood, BrendaKookt en Laura’s Bakery! Kijk eens op deze Pinterest-accounts voor meer inspiratie.

Gezondheid en sport. Yoga, fitness, gezond eten, een gezonde levensstijl onderwerpen waarnaar veel wordt gezocht op Pinterest

Gezondheid en sport zijn onderwerpen die steeds populairder worden op Pinterest Nederland.

Heel veel gebruikers zoeken op Pinterest naar oefeningen om thuis te kunnen doen. Denk aan Yoga, fitness, zwangerschapsoefeningen en meer. Iedereen wil er fit en gezond uitzien. Op Pinterest zoeken mensen vaak naar afbeeldingen van hun droombeeld.

Zorg dat dit jouw afbeeldingen zijn en maak ze gelijk branded. Op die manier kan je de gebruiker kennis laten maken met jouw bedrijf. Ook video is mogelijk op Pinterest. Deel korte video’s met bijvoorbeeld een paar oefeningen. Maak ideepins waarin je mensen verder helpt.

Verwijs met een pin naar jouw blogs en artikelen. Wat altijd goed werkt zijn de pins met teksten zoals:

  • Ontdek de tips voor een strakke buik
  • 10 tips om gezond de zwangerschap door te komen
  • 5x eten tijdens sport
  • De beste alternatieven voor de sportschool
  • Yoga oefeningen voor meer ontspanning

Ook hierbij gaat het vooral om inspiratie, tips en ideeën. Waardoor mensen geïnspireerd raken en jij werkt aan de know, like, trust. De stap naar een aankoop wordt hierdoor kleiner.

Fotografie op Pinterest. Hoe kan je jouw bedrijf laten zien op Pinterest als je fotograaf bent.

Fotografie is al vanaf het begin op Pinterest een belangrijke branche.

Ben jij een fotograaf dan zijn deze tips voor jou! Gebruik Pinterest als verlengstuk van jouw website en wie jij bent. Laat zien welke stijl jij hebt als fotograaf. Maak in je account ook gelijk duidelijk wat voor soort fotograaf je bent.

Kies bijvoorbeeld voor portretfotografie, bruidsfotografie, gezinsportretten etc.

Stel jezelf de vraag: Waar wil ik op gevonden worden? Is dat bijvoorbeeld:

– Bruidsfotografie in de natuur
– Originele portetten
– Fotografie met paarden

Deze zoektermen verwerk je in jouw account en bij jouw pins!

Bedenk je dat gebruikers vooral op zoek zijn naar ideeën en inspiratie. Laat zien wie jij bent en welke stijl jij hebt als fotograaf. Verwijs al jouw beeld altijd terug naar jouw website. Gebruik eventueel een watermerk of een logo. Dan is ook meteen duidelijk dat het beeld bij jou vandaan komt.

Heb je op jouw website ook nog tips? Verwijs dan naar fotografie tips. Op dit bord heb ik een aantal voorbeelden verzameld.

Wonen en interieur het meest  populaire onderwerp op Pinterest

Wonen en interieur zijn de onderwerpen waar ik eigenlijk niks bij hoef te vertellen.

Het is natuurlijk obvious dat deze branche in Nederland en ook in andere landen bovenaan in het rijtje staat qua populariteit. Bijna iedere gebruiker heeft wel een bord met woon- en interieurinspiratie.

Borden met als onderwerp droomhuis, interieur, keuken ideeën, badkamer en bijvoorbeeld woonkamer inspiratie zie je veel voorbijkomen.

Tips voor een webshop met woonitems

Heb jij een webshop en wil je de producten onder de aandacht brengen? Laat ze dan vooral zien in sfeerbeeld. Maak 1 product altijd centraal.

Verwijs een afbeelding altijd naar de bijbehorende landingspagina. Gebruik aantrekkelijk beeldmateriaal om ervoor te zorgen dat mensen klikken of jouw pins bewaren.

Productpins maken: Maak 1 pin met een mooi sfeerbeeld en koppel achter deze pin de producten die zichtbaar zijn in het sfeerbeeld. Dit zijn de “kale” afbeeldingen met alleen het product.

Zo laat je de gebruiker de sfeer proeven en laat je gelijk zien om welk product het gaat inclusief kosten, productomschrijving etc.

Tips voor een interieur- en woonblogger

Laat met tekst op de pin zien wat jij in je blog vertelt. Maak echt gebruik van call-to-actions. Deel tips, inspiratie en meer. Werkt ook als een trein met affiliate links op jouw website.

Tip: sommige bedrijven accepteren het wanneer jij een directe affiliate link bij een pin zet. Maak dit altijd duidelijk bij de pin in de pinomschrijving. Of kies voor links op je blog waarbij je meer vertelt over het product. Gebruikers vinden het fijn om eerst meer te lezen, geïnspireerd te raken en daarna over te gaan tot aanschaf.

Tips voor een stylist

Als stylist kan je heel goed jouw Pinterest-account gebruiken als verlengstuk van jouw diensten. Zet groepsborden in om samen met jouw klant te werken aan een opdracht.

Maak een bord aan voor Klant A, klant B en klant C. Maak eventueel secties aan om de verschillende delen in een woning te onderscheiden. Laat de klant pins kiezen met producten in zijn/haar stijl. Tip: deze borden kan je verbergen zodat dit niet openbaar is.

Of maak zelf borden aan en deel deze ter inspiratie met je klant. Uiteraard kan je ook je eigen portfolio laten zien, producten pinnen waarmee je samenwerkingen hebt etc.

Trouwen en bruiloften op Pinterest is een mega populair onderwerp. Hoe kan jij dat gebruiken voor jouw bedrijf?

Trouwen en bruiloften. Welke vrouw doet het niet? Haar droombruiloft uitstippelen op Pinterest.

Droombruiloften worden geplant op Pinterest. Van locatie tot trouwjurk van taart tot cadeautjes. Alles wordt in diverse borden opgeslagen. Heb jij een blog, webshop of verhuur je een trouwlocatie? Pinterest is the place to be!

Check voor meer inspiratie het grootste trouwplatform van Nederland ThePerfecteWedding.nl op Pinterest. Een platform wat Pinterest al gebruikt sinds het begin en met groot succes!

Trouwen op een boerderij kan hier bij Bertine van Boerderij-de-deel. En ik heb zelf een bord gemaakt met nog meer trouwinspiratie. Denk trouwens niet dat ik ooit gevraagd ga worden. Wacht al 15 jaar haha 😉

Ouderschap en kinderen op Pinterest. Over welke onderwerpen kan jij pinnnen

Ouderschap en kind gerelateerde onderwerpen op Pinterest.

Tja, waar zal ik beginnen. Traktaties, eten met kinderen, knutselen met kinderen, wat te doen met kinderen als het regent, rekenen met kinderen, lezen met kinderen, spelen met kinderen, diy met kinderen, koken met kinderen, kinderen opvoeden, kinderkamers, babykamers en dan hebben we natuurlijk ook nog alle feestdagen en de content die daar bij past.

Denk knutselen met Pasen, Sinterklaas surprises, kerstknutsels, herfstknutsels en ik vergeet nog duizend en één mogelijkheden.

Any mombloggers in tha house?

Ben jij een mamablogger? Deel jij heel veel verschillende content over kinderen. Of zit jij in de hoek van het onderwijs? Pinterest is echt the place to be!

Voorbeeld van een momblogger Kelly Caresse en in de hoek van educatie Pen&Pion. Met mooie resultaten en honderden vaak duizenden kliks naar de website.

Beauty en fashion. Van trends tot business outfits en via AI een lippenstigt uitproberen op Pinterest is er vanalles mogelijk

Beauty en Fashion

Wil jij jouw producten onder de aandacht brengen in deze categorie? Dan werkt het goed om how to video’s te maken en deze te delen. Of lifestyle afbeeldingen te verwijzen naar blogs waarin je meer uitleg geeft over de producten. Pins die gericht zijn op trends en seizoenen doen het goed.

Gebruik vooral sfeerbeeld en laat het beeld vertellen hoe je een bepaalde stijl creëert. Met tekst op een pin kan je dit nog eens verduidelijken.

– De zomertrends van 2020
– Zo stijl je een flared pants
– De beste huidroutine bij acne
– Welk kleurtype ben jij? Deze lippenstiften passen bij….

Ook hier gaat het vooral om inspireren, informeren, nieuwsgierig maken en het opbouwen van een band.

Extra: Bij wonen en interieur noemde ik het al even. Het is mogelijk om 1 afbeelding te pinnen en vervolgens de producten die afgebeeld zijn op het sfeerbeeld, toe te voegen als extra pins. Een soort shop-the-look en dat werkt natuurlijk fantastisch!

Quotes en citaten op Pinterest.

Positieve, inspirerende en motiverende quotes en citaten

Heel veel gebruikers van Pinterest zijn dagelijks op zoek naar inspirerende quotes en citaten.

– Positieve teksten
– Complimenten kind
– Levensquotes
– Affirmaties
– Lieve teksten

En nog veel meer.

Wil jij dit als bedrijf ook doen? Let dan wel op de juridische kant van dit verhaal. Het kan zijn dat je te maken hebt met auteursrecht. Op dit blog van Charlotte’s law lees je er meer over.

Waar het allemaal mee begon op Pinterest. Crafts, diy en knutselen. Nog steeds the place to be als jouw bedrijf zich hierop richt. Of als je blogt.

DIY en knutselen op Pinterest

Ik heb deze categorie al eerder besproken bij ouderschap en kind. Maar het gaat veel verder dan dat. Van het mooi inpakken van een cadeautje, breien en haken tot aan het zelf maken van een vaas. Alle soorten DIY en knutsel mogelijkheden vind je op Pinterest. Voor zowel volwassenen als kinderen. Echt, mensen zijn zo creatief!

Laat je inspireren en kijk of je bijvoorbeeld DIY video’s, tutorials en inspiratie blogs kan maken. Wat heel goed werkt is content maken rondom feestdagen, seizoenen en gebeurtenissen.

– DIY moederdagkaart
– Knutselen voor kinderen thema herfst
– Zelfgemaakte krans aan de deur voor kerst

De mogelijkheden zijn natuurlijk oneindig. Kijk wat past bij jouw bedrijf en merk.

Design en art op Pinterest. Beelden zeggen meer dan woorden.

Design en Art, beelden zeggen meer dan duizend woorden.

Soms is tekst gewoon NIET nodig en juist overbodig. In deze categorieën zeg ik dan ook vaak laat het beeld voor zich spreken. Ben jij een grafisch designer, architect, kunstenaar en vooral erg creatief en houd je van mooi beeld. Dan is eigen beeldmateriaal met een watermerk of subtiel logo voldoende.

Jij wil vooral met jouw Pinterest-account door prachtig beeld laten zien welke stijl je hebt. Waar jij van houdt en wat je aanspreekt.

Wil jij vooral inspireren met beeld. Niks meer en niks minder? Let wel op gebruik van zoekwoorden. Gebruik deze bij de pintitel, pinomschrijving en op jouw borden. Zo worden jouw afbeeldingen veel beter gevonden.

Let op: is jouw doel meer verkeer naar je website? Meer linkkliks? Dan werkt tekst op een pin heel goed. Pins zonder tekst worden vaak als inspiratie opgeslagen maar leiden tot minder doorkliks naar een website.

Kennis delen als expert op Pinterest. Coach, marketing, VA etc

Ook als kennisondernemer zijn er op Pinterest mogelijkheden.

Denk aan een coach, online marketeer, VA, ondernemer met een online business enz. Wat kan jij doen op Pinterest?

Schrijf jij blogs? Delen op Pinterest!
Maak jij video’s? Delen op Pinterest!
Wil jij je maillijst laten groeien? Maak pins aan waarbij je vraagt of mensen zich willen inschrijven.

Een advertentie draaien op 1 van je beste blogs kan ook helpen aan een groei van je maillijst.

Allerlei subcategorieën op Pinterest waar ook veel naar gezocht en gekeken wordt.

Nog meer categorieën waarover jij kan pinnen en waar mensen naar zoeken. Ik heb ze even verzameld want ze vallen een beetje onder de hoofdcategorieën.

– Dieren
– Celebs en hoe zij zich kleden, fashion trends en beauty
– Educatie en onderwijs
– Tuinieren en moestuintjes
– Tech, gadgets en bijvoorbeels wallpapers, achtergronden etc
– Woondecoratie in alle vormen
– Humor
– Posters en illustraties
– Geschiedenis en kunst
– Natuur
– Tattoo’s

Mijn tip aan jou:

Ga op onderzoek uit op Pinterest!
Wat doen merken en bedrijven?
Wat wordt er gepint?
Hoe zoekt jouw doelgroep?
Gebruik de zoekbalk om relevante zoekwoorden voor jouw bedrijf in te typen! Gebruik deze als basis voor jouw Pinterest-account.

Onthoud: Pinterest is géén social media maar een zoekmachine!

Begin jij net met Pinterest?

Start hier

Wil jij serieus met Pinterest aan de slag?

Klik hier voor alle mogelijkheden

Pin It on Pinterest

Share This